Opwaardering van kruiden: verwerking en vermarkting

Categorieën

Thema

Communicatie & Public Relations

Jaar

2013

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Kruishoutem

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

52 025,85 euro

Promotor

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw

Duurtijd

01/07/2013 - 30/06/2015

Situering

Het gebruik van zowel keuken- als geneeskrachtige kruiden neemt toe.Consument binnen het Leader-gebied Meetjesland geeft duidelijk aan dat zij regionaal geteelde producten belangrijk vinden en daar zelfs een meerprijs willen voor geven. Het is uiteraard van belang dat deze kruiden verwerkt zijn tot een aantrekkelijk product dat makkelijk kan gebruikt worden. Aan de hand van een Leader-project zullen de meest geschikte kruiden, bepaald door de sector, naar smaak en inhoudsstoffen geselecteerd worden. Verwerkingsmethodes zullen opgelijst en uitgetest worden.Consument, handelaar, verwerker en teler worden in contact gebracht; samen zullen efficiënte samenwerkingsverbanden gecreërd worden.

Doelstellingen

De teelttechnische kennis die in voorgaand project werd verzameld, tot een economische waarde brengen. Telen in functie van de afzet.

Voorgaand onderzoek heeft heel wat technische info opgeleverd. Uiteraard dient de teler niet alleen te telen maar evenzeer te verkopen. Heel belangrijk is deze laatste schakel niet uit het oog te verliezen in een sector als die van kruiden. Een eerder kleine sector, maar met veel groeipotentieel. Afzetvragen zullen vergaard worden en er zal getracht worden om connectie te zoeken met geschikte telers.

Uitwerken en uittesten van verwerkingsmethodes in functie van marktoptimalisatie. Kruiden in verse toestand verhandelen is een hele opgave als er niet rechtstreeks aan comsument of restaurant kan verkocht worden. Gelukkig kunnen nagenoeg alle kruiden verwerkt worden. Voorbeelden zijn kruiden verwerkt in oliën, azijn, tinctuur, siroop, crèmes,… Al dan niet dienen zijn voorafgaand aan dit proces gedroogd te worden.

Bezoek aan andere binnen- en buitenlandse verwerkingsbedrijven van aromatische planten. In landen zoals Frankrijk, Zwitserland en Nederland zijn onderzoekscentra en kruidenbedrijven waar nog heel wat kennis verscholen zit. Belangrijk is deze kennis te vergaren en over te brengen naar het Meetjesland. Op die manier dient zowel teler als verwerker niet meer van nul te starten en kan informatie efficïent gewonnen worden. Nieuwe technieken kunnen geïmplementeerd worden, en indien nodig aangepast worden aan eigenschappen die binnen het gebied Meetjesland aanwezig zijn.

Smaakonderzoek:
Smaak is een meetbaar begrip dat wetenschappelijk kan aangetoond en beschreven worden. Sinds enkele jaren wordt opnieuw ten volle aandacht geschonken aan smaak van een product. Zeker bij kruiden speelt smaak een belangrijke rol. Er kunnen hele grote verschillen aanwezig zijn. De vraag naar smaakonderzoek komt telkens opnieuw terug wanneer de sector onderling overlegt in het bijzijn van het Proefcentrum.

Inhoudsstoffenbepaling:
Niet alleen smaak maar ook inhoudsstoffen zijn belangrijk bij kruiden. Verschillen tussen soorten en rassen kan opmerkelijk zijn. Zeker wanneer meer in de richting van kruidengeneeskundig en pharmaceuticals wordt gewerkt is het noodzakelijk deze elementen wetentschappelijk te kunnen aantonen.

Uitvoering

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw

Contactpersoon

Justine Dewitte
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
09/381 86 82