Tempus Arti, Internationale triënnale voor hedendaagse beeldende kunst

Categorieën

Thema

Recreatie en Toerisme

Jaar

2012

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Hageland

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

10.000,00 euro

Promotor

Vzw Drieluik

Duurtijd

29/08/2012 - 09/09/2012

Situering

Tempus Arti heeft al reeds enige bekendheid opgebouwd zowel op nationaal als internationaal vlak. De voornaamste doelstelling van deze tentoonstelling is om kwalitatieve en innoverende kunst te brengen op unieke locaties en dit voor een ruim publiek. We bouwen ons project steeds op als een kunstparcours waarop men ongeveer achttien locaties aantreft die zeer typerend zijn voor de streek. De tentoonstelling vindt plaats in Landen, Linter en Zoutleeuw en de essentie is om deze omgeving te verrijken met vernieuwende actuele kunst, geïnspireerd op de locaties zelf. Het is de bedoeling dat de kunstenaars een werk creëren dat een interactie teweegbrengt met de locatie. Hierdoor wordt het als het ware in ‘in situ’ tentoonstelling waarbij elk werk onlosmakelijk verbonden is met de plaats waar het zich bevindt.

Het interessante aan Tempus Arti is dat wij een reeks van zeer diverse ruimtes aanbieden gelegen in Haspengouw-Hageland. Verschillende kunstenaars zijn onder de indruk van deze diversiteit. Zo zijn er verschillende typische vierkantshoeves maar ook de watertoren van Landen, die speciaal werd ingericht als expositieruimte. Verder zijn er ook immense verlaten legerhangars, totaal afgezonderd van de wereld en midden in het veld gelegen, die een nieuwe aanwinst zijn voor Tempus Arti. In Zoutleeuw is er de middeleeuwse lakenhalle maar ook de megalomane Sint-Leonarduskerk. Maar we hebben hier ook gekozen voor het Vinne, een zeer uitgestrekt natuurgebied dat heel populair is bij toeristen. Enkele andere locaties zijn een oud station en een ondergrondse wateropslagplaats dat volledig droog staat.

Dankzij dit specifieke karakter van deze ruimtes is er nu al veel belangstelling van verschillende kunstenaars. We zijn reeds op locatiebezoek geweest met mensen van Montenegro, Berlijn, Boekarest, Zweden, Nederland, Groot-Brittannië etc. Maar naast deze internationale belangstelling trachten we altijd kunstenaars uit eigen land ook aan bod te laten komen. We proberen een gelijkwaardig evenwicht te creëren tussen nationaal en internationaal.

Het is logisch dat een project als Tempus Arti veel tijd en energie in beslag neemt om te organiseren. Daarom willen we ook zeker geen half werk leveren. Zoals eerder gezegd is het de kwaliteit die primeert. Maar vooral willen we de kunstenaars een degelijk platform aanbieden en hun voor honderd procent steunen in het uitwerken van hun projecten. Uit ervaring weten we dat er altijd wel compromissen moeten gesloten worden en om dit tot het minimum te herleiden is alle financiële steun zeer belangrijk.

Doelstellingen

Wij willen graag kwalitatieve hedendaagse kunst tentoonstellen op unieke locaties die afstand nemen van het ‘white cube’ effect van het museum. Wij willen kunst dichten bij de mensen brengen en niet vacuüm opsluiten tussen vier witte muren. Vorige editie mochten wij ongeveer 15 000 bezoekers ontvangen en moest onze catalogus zelfs drie keer bijgedrukt worden. Wij proberen vergeten pareltjes in onze streek nieuw leven in te blazen door ze op te nemen in deze tentoonstelling en toegankelijk te maken voor het groot publiek.

Uitvoering

Vzw Drieluik

Contactpersoon

Tim Cleuren
Sint-Aldegondisstraat 28
3400 Overwinden - Landen
+32494/719333