Terug naar de toekomst

Categorieën

Thema

Plattelandsonwikkeling

Jaar

2011

Provincie

Antwerpen

Locatie

Arendonk en Retie

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

49.823,25 €

Promotor

Natuurpunt Beheer

Duurtijd

01.06.2011 – 30.09.2012

Situering

Natuurpunt afdeling Wamp & Neten –de lokale afdeling van Natuurpunt Beheer in Arendonk en Retie- wil een wandelpad, dat in 2010 open gesteld is, uitbouwen tot een natuurhistorisch unicum in Vlaanderen. Het wandelpad loopt onder andere door het natuurgebied de Witte Netevallei en start aan de watermolen van Retie. Door infoborden en een infobrochure te voorzien met exact te lokaliseren foto’s van het gebied uit de jaren 1940-1950, krijgen de wandelaars een goed beeld van de evolutie dat het Retiese landschap de afgelopen 60-70 jaar heeft doorgemaakt.

In het geval van foto’s die in het natuurgebied de Witte Netevallei zijn genomen, benaderen deze foto’s in vele gevallen het landschapsstreefbeeld waarin de vereniging het natuuurgebied wil brengen dankzij gericht natuurbeheer in de volgende jaren. Op die manier wordt visueel een verband gelegd tussen het landschapsbeeld dat ontstaan was in de Kempen door het eeuwenlange labeur van de plaatselijke keuterboeren en de doelstellingen van het moderne natuurbeheer. Bovendien verweven toerisme (zachte recreatie) en landschapsbeheer zo op een duurzame manier.

 

Doelstellingen

 De doelstelling van het project is het vergroten van de betrokkenheid van de buurtbewoners met de eigen omgeving (Witte Netevallei inclusief Watermolen en Duinbergen). Om deze doelstelling te halen is het essentieel om de buurtbewoners te betrekken voor, tijdens en na het project. Daarbij kunnen geïnteresseerden een stap verder gaan door de cursus “Kempense landschapsgids” te volgen. Daarnaast wil het project een recreatieve meerwaarde creeëren voor buurtbewoners en bezoekers waardoor het natuurgebied een positieve impuls zal hebben op het lokaal economisch netwerk.

 

 

 

Contactpersoon

Tom De Beelde
Coxiestraat 11
2800 Mechelen
015/29.72.56